top of page

Kısırlık Tedavisi

Düzenli cinsel iliÅŸkiye raÄŸmen gebe kalamama durumu olarak tanımlanan kısırlık pek çok faktöre baÄŸlı olarak ortaya çıkabilir. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu kısırlık teÅŸhisi konulabilir. TeÅŸhis için hem kadının hem de erkeÄŸin belirli kontrollerden geçmesi gerekir. 

Image by shalom melaku

Kısırlık sorunu yaÅŸayan kadının muayenesinde ultrason, smear, rahim filmi, laparoskopi, histeroskopi yöntemlerine baÅŸvurulur. Erkek için ise sperm analizi yapılması tavsiye edilir. Kadınların muayenesi için en uygun dönem reglin 2. ve 3. günüdür. Rahim ve yumurtalıklar deÄŸerlendirilerek infertilite yani kısırlık tedavisi programı belirlenebilir.
 

Ultrason

Vajinal ve abdominal (karından) ultrasonografi yapılarak kısırlığın nedenleri gözlemlenebilir.
 

Rahim Filmi (HSG) 

Ä°nfertilite nedeni araÅŸtırılırken HSG incelemesi rahim içinin deÄŸerlendirilmesi açısından önemlidir. HSG ve laparoskopi birbirini tamamlayan tetkikler olarak uygulanır.
 

Laparoskopi

Ä°nterfilite teÅŸhisi için laparoskopik inceleme son derece önemli yöntemler arasında yer alır. Karın iç organları ve rahim içi laparoskopi ile incelenerek yumurtalık kanallarında tespit edilen tıkanıklık ve yapışıklık giderilmeye çalışılır. 
 

Histeroskopi

Vajinal yoldan rahim içerisinine girilerek uygulanan histeroskopi yöntemi, anormalliklerin tespiti için tercih edilir. Ä°nce fiberoptik teleskop yardımı ile yapılan iÅŸlemde rahim içerisinde görülen anormallikler aynı seansta giderilebilir.
 

Sperm Analizi

ErkeÄŸin sperm yapısının analiz edilmesi infertilite teÅŸhisinin önemli bir aÅŸamasıdır. Ä°nfertilite nedenini anlamak için kullanılan yöntemlerden bir diÄŸer sperm analizidir. 
 

bottom of page